Motorolie: de 5 meest gestelde vragen

Motorolie vervangen kan een vervelende klus zijn, maar is toch erg belangrijk. Veel mensen zijn niet helemaal thuis op het gebied van motorolie en hebben dan ook vragen. In dit artikel geven we antwoord op de 5 meest gestelde vragen over motorolie.

Welk merk motorolie heb ik nodig?
Op dit moment zijn er veel verschillende merken motorolie in omloop. In principe is het belangrijker dat je olie de juiste viscositeit heeft dan een bepaald merk. Wel is het belangrijk dat je geen motorolie koopt van een onbetrouwbaar merk omdat de motorolie dan van slechte kwaliteit zou kunnen zijn. Wij raden altijd aan om een gerenommeerd merk te kiezen zoals Castrol.

Wat is viscositeit?
Viscositeit zegt iets over de dikte van de olie in warme en koude toestand van de motor. Zo heb je bijvoorbeeld Castrol 5W40 en Castrol 10W40. Het eerste getal staat voor de dikte van de olie bij lage temperaturen. Hoe lager het eerste getal is, hoe dunner de olie blijft bij lage temperaturen. Het tweede getal staat voor de dikte van de olie bij hoge temperaturen. Hoe hoger het tweede getal, hoe dikker de olie blijft bij hoge temperaturen. Bij 5W40 blijft de olie dus dunner bij lage temperaturen dan bij 10W40.

Hoe vaak moet ik mijn motorolie vervangen?
Hoe vaak je je motorolie moet vervangen hangt af van hoe veel je rijdt. Het is in ieder geval aan te raden om elke maand je oliepeil te checken. Dan ben je er altijd op tijd bij als er iets niet goed is. Als je heel veel rijdt is het verstandig om het vaker te doen. Ook als je vaak in de file staat, zal je vaker je olie moeten vervangen.

Kan ik makkelijk zelf mijn motorolie vervangen?
Het antwoord is ja, dat kan. Op internet zijn talloze instructies met stappenplannen hoe je het best je motorolie kunt vervangen. Ook staan er veel instructiefilmpjes op YouTube.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *