Een bromfiets verzekeren, wat zijn de mogelijkheden?

Hoe uw bromfiets verzekeren? Het is een vraag welke iedereen zich zal stellen die net een bromfiets heeft aangekocht of die van plan is om dat te doen. Het verzekeren van een bromfiets is iets wat in de praktijk op verschillende manieren kan gebeuren. Het is vooral omwille van deze reden dat het de moeite waard kan zijn om hier voorafgaand even goed over na te denken. Een bromfiets verzekeren is niet alleen wettelijk verplicht, daarnaast spreekt het voor zich dat hier ook bepaalde kosten aan verbonden zijn. Alleen door grondig de verschillende mogelijkheden op de markt voor een bromfiets verzekeren te bekijken zult u op het einde van de rit kiezen voor de voor u financieel en praktisch interessantste oplossing. In ieder geval, op deze pagina komt u alles te weten over uw bromfiets verzekeren.

1.) Een bromfietsverzekering voor schade aan derden

Een bromfiets verzekeren kan in eerste instantie gebeuren door middel van een zogenaamde WA-verzekering. Van de bromfietsverzekering is algemeen bekend dat ze is terug te vinden op de lijst met verplichte verzekeringen. Dit betekent dat iedereen die een bromfiets in het verkeer wenst te brengen in Nederland wettelijk verplicht is om deze te laten verzekeren. De wettelijke verplichting waar we het hierover hebben geldt uitsluitend voor de WA-verzekering. Met andere woorden, het is mogelijk om een uitgebreidere bromfietsverzekering af te sluiten, maar u bent hier op geen enkele manier toe verplicht.

Uw bromfiets verzekeren tegen schade aan derden zorgt er in de praktijk voor dat u kunt rekenen op een concreet voordeel, maar ook op een niet te onderschatten nadeel. Het voordeel van dit type van bromfietsverzekering is terug te vinden in het feit dat deze verzekering kan worden afgesloten tegen een zeer scherp prijskaartje. Dat is echter niet alles. Daarnaast moet er rekening mee worden gehouden dat de eigen schade aan uw eigen bromfiets op geen enkele manier is gedekt. Ongeacht de schade die er aan ontstaat, u zult dus volledig zelf moeten opdraaien voor het herstellen van die schade en uiteraard dus ook voor alle mogelijke kosten die dit met zich mee zal brengen.

2.) Uw bromfiets verzekeren tegen schade door brand & diefstal

Een bromfiets verzekeren kan uiteraard ook op een meer uitgebreide manier gebeuren. De tweede optie waarover u beschikt is dan ook één waarbij uw bromfiets wordt gedekt tegen niet alleen schade als gevolg van brand, maar ook tegen diefstal. Op deze uitgebreidere manier een bromfiets verzekeren kan voor veel mensen bijzonder interessant zijn. Dit omwille van verschillende redenen, namelijk:

 1. Lang niet elke bromfiets kan zomaar in een veilige garage worden geparkeerd;
 2. Heel wat bromfietsen worden blootgesteld aan brandgevaar;
 3. Het is best mogelijk dat iemand tijdens een uitstap uw bromfiets steelt;

De bovenstaande drie redenen zijn nog maar het puntje van de ijsberg, maar maken wel reeds duidelijk hoe belangrijk uw bromfiets verzekeren met een WA + diefstal + brand verzekering kan zijn. Voor veel mensen zal uiteindelijk zelfs gelden dat ook het afsluiten van deze verzekering niet voldoende is. Zij willen immers ook graag dat schade als gevolg van een aanrijding bijvoorbeeld kan worden gedekt. Ook dat is zeker een optie. In dit geval moet u echter wel kiezen voor de meest uitgebreide bromfietsverzekering op de markt.

3.) Een bromfiets verzekeren, ook voor schade door een aanrijding

De kosten waar u rekening mee dient te houden voor een bromfiets verzekeren zijn natuurlijk afhankelijk van de precieze dekkingen waar u op kunt rekenen. De meest uitgebreide bromfietsverzekering op de markt is degene die de volgende dekkingen aanbiedt:

 1. De wettelijk verplichte WA-dekking;
 2. Een dekking bij mogelijke brandschade;
 3. Een dekking die tussenkomt bij diefstal;
 4. Een dekking bij een aanrijding;

Vooral deze laatste zorgt ervoor dat uw bromfiets verzekeren op deze manier een behoorlijk dure grap kan worden. Waarom? Omdat de kosten bij een dergelijk schadegeval in de praktijk wel eens behoorlijk hoog durven op te lopen. Het spreekt voor zich dat de verzekeraar dit financieel risico altijd zal willen incalculeren in de verzekeringspremie die hij vraagt.

Uw bromfiets passend verzekeren? Dat doet u zo!

Uw bromfiets verzekeren is dus duidelijk op verschillende manieren mogelijk. Dit lijkt interessant, maar aan de andere kant vinden veel mensen dit toch ook een beetje vervelend. Zij zijn namelijk van mening dat het op deze manier onduidelijk is welke van de verschillende mogelijkheden op de markt nu precies het interessantst is voor hun situatie. Dat valt volledig te begrijpen. Uw bromfiets verzekeren op de meest geschikte manier is dan ook uitsluitend mogelijk wanneer u rekening houdt met de aandachtspunten zoals hieronder aangegeven.

 1. Hoeveel kilometer wordt er op jaarbasis afgelegd met uw bromfiets?
 2. Gebruikt u de bromfiets dagelijks of eigenlijk uitsluitend voor recreatieve doeleinden?
 3. Welke verzekeringspremie kunt u betalen voor uw bromfietsverzekering?
 4. Hoeveel mag het eigen risico voor uw verzekering bedragen?
 5. Welke verzekeraar weet u het mooiste aanbod te doen voor uw bromfietsverzekering?

Pas wanneer u er in slaagt om een antwoord te vinden op alle bovenstaande vragen zult u kunnen vaststellen dat uw bromfiets verzekeren op de best mogelijke manier kan gebeuren. Vergeet in ieder geval niet om een objectieve vergelijking uit te voeren. Alleen op die manier zult u er namelijk in slagen om over de hele lijn de meest interessante bromfietsverzekering af te sluiten.

            Hoe uw bromfietsverzekering vergelijken?

Daadwerkelijk uw bromfiets verzekeren gebeurt in de praktijk dus het best na het uitvoeren van een objectieve vergelijking. Het is mogelijk om dit op verschillende manieren te doen. Allereerst is er de manuele vergelijking waarbij u eigenlijk handmatig offertes gaat opvragen bij verschillende verzekeraars. Daarnaast is het echter ook een optie om voor uw bromfietsverzekering een automatische vergelijking uit te voeren. In dit laatste geval wordt er doorgaans gebruik gemaakt van een zeer praktische module waar slechts een beperkte hoeveelheid aan informatie in moet worden ingevoerd. Aan de hand van deze informatie is het systeem echter toch in staat om u de meest interessante bromfietsverzekering aan te bieden. Uw bromfiets verzekeren wordt op deze manier uiteraard gewoon kinderspel.