Een auto kopen in het buitenland, hoe werkt dat?

Met de komst van webshops is het een stuk aantrekkelijker en eenvoudiger geworden om producten te kopen vanuit het buitenland. Vaak liggen de kosten van het product lager en ook de verzendkosten zijn laag of gratis in sommige gevallen. Wanneer je een auto koopt vanuit het buitenland gaat het net even anders. De prijs van de auto is vaak lager, maar je moet de wagen nog wel laten importeren. Hier zijn een aantal regels en kosten aan verbonden. Maar hoe gaat dit proces eigenlijk in z’n werk?

Welk land?

Houd er altijd rekening mee uit welk land je de auto wil laten importeren. Je krijgt te maken met een verschil in de kosten en regelgeving wanneer je de auto aanschaft vanuit een land buiten de Europese Unie. Om die reden is Duitsland ook het meest populair. De kosten zijn laag en de kwaliteit is vaak goed. Heb je de auto van je dromen gevonden bij een merkendealer buiten de Europese Unie? Houd hier dan rekening mee in je begroting. Er komen nog extra kosten bij voor onder andere het transport en de typegoedkeuring. Dit is een certificaat met een bevestiging dat het voertuig voldoet aan alle richtlijnen.

Hoe begin ik?

We focussen ons nu alleen op de import van een auto binnen de Europese Unie. Heb je een auto gevonden? En is de deal gesloten? Houd er dan rekening mee dat je nog meer geld kwijt bent voordat de auto voor je deur staat. Zo wordt er nog belasting personenauto’s en motorrijtuigen, transportkosten en keuringskosten van het RDW in rekening gebracht.

Daarnaast moet je nog rekening houden met het kenteken. Wanneer je deze in Duitsland hebt gekocht, heeft je auto dus een Duits kenteken. Zonder registratie kan dit zorgen voor vertraging bij de douane, zorg in dit geval dus voor een Duitse registratie voor een korte periode. Haal je de auto zelf op vanuit Duitsland? Regel dan voor tijdelijk Nederlands geregistreerd kenteken, zodat je zonder zorgen Nederland in kunt rijden. Een tijdelijk Duits kenteken is namelijk niet geldig in Nederland en kan je een flinke boete opleveren.

Hulp bij import

Zoals je kunt lezen heeft een auto importeren nogal wat voeten in de aarde. Neem daarom van tevoren altijd contact op met een specialist, zodat je zeker weet dat je voldoet aan alle regels en de import zonder problemen verloopt. Bij Easy Import helpen ze je graag verder bij de import van je nieuwe auto. Of je nou zelf op pad gaat om de auto op te halen of het liefst alles laat regelen. Door de hulp en ervaring van een expert weet je zeker dat jij binnen korte tijd rondrijdt in jouw nieuw voertuig.