De meest gestelde vragen over motorolie

Veel mensen vragen zich nog steeds af hoe het precies werkt met motorolie. Er zijn verschillende soorten. Bijvoorbeeld Kroon olie en Eurol olie.

Motorolie goedgekeurd door autofabrikant

Er wordt wel eens afgevraagd hoe je weet welke motorolie door de autofabrikant is goedgekeurd. In de handleiding van uw auto heeft de autofabrikant de correcte motorolie voor uw auto genoteerd. Op de achterzijde van de oliefles kan je een lijst terugvinden met de specificaties. Het is natuurlijk belangrijk om de juiste motorolie te kiezen die voldoet aan de correcte specificatie van jouw auto.

Het vervangen van motorolie

Mensen vragen zich wel eens af waarom motorolie vervangen moet worden. De reden hierachter is dat motorolie onderhevig is aan extreme belasting. Deze wordt veroorzaakt door onder andere hoge temperaturen in de motor. Elke autofabrikant zou de juiste balans moeten vinden tussen extreme belasting en bescherming van de motor. Hiervoor hebben zij een smeermiddel nodig dat ze kunnen aanbevelen en adviseren voor een correcte bescherming van de motor. Deze specificaties kan je terug vinden in de handleiding van jouw auto.

Wat doet de olie in de motor

Olie heeft een belangrijke taak. Het beschermt namelijk elk intern deeltje van jouw motor. De motorolie moet onderdelen van de auto beschermen wanneer er wrijving ontstaat. Als de wrijving zo min mogelijk ontstaat, voorkom je schade aan de motor. Motorolie bevat speciale additieven waardoor de ophoping van afvaldeeltjes en oxidatie bij hoge temperatuur wordt vermeden. Hierdoor kan de motor van de auto nog steeds goed blijven vloeien.

De betekenis van viscositeit

Viscositeit geeft aan hoe dik de motorolie is. Dit wordt aangegeven in de combinatie van een getal met de letter W. hoe lager het getal, des te dunner is de olie bij lage temperaturen (van belang bij koude starts). Het getal na de letter W staat voor: hoe hoger het getal des te dikker de olie bij hoge motortemperaturen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *