Wanneer je vroeger over een auto wilde beschikken, moest je deze auto altijd zelf aanschaffen. Kopen is tegenwoordige niet meer de enige optie. Er zijn heel veel verschillende manieren om over een auto te beschikken. Een auto huren kan een van deze manieren zijn. Daarnaast kan leasen ook een optie zijn. Dit kan je heel wat geld schelen, maar welke optie is dan het beste? Vindt nu uit welke methode het beste bij jou past!

Private lease

Dit is een van de leaseconstructies die er zijn. Deze constructie is samen met shortlease toegespitst op particulieren. Een voordeel hieraan is dat je van te voren weet wat je kwijt bent aan je auto. Dit wordt bepaald aan de hand van een vast maandbedrag waar alles in zit. Dus ook reparaties of onderhoudskosten. Het biedt je dus de mogelijkheid om vrij snel een auto te rijden zonder dat je je spaarrekening helemaal kaal moet plunderen.

Echter, een groot nadeel hieraan is dat je een financiële verplichting hebt voor langere periode. Bij private lease betreft deze periode vaak 24 tot 60 maanden. Je kan hier niet makkelijk onderuit komen en zult de gedurende periode deze auto moeten blijven rijden. Bovendien moet je ver van te voren bepalen hoeveel kilometer je denkt te gaan rijden. Indien je er namelijk te veel overheen gaat, kan er een correctie plaatsvinden waarbij je per kilometer moet betalen. Dan heb je alsnog onverwachte kosten.

Huren

Bij het huren van een auto ben je niet per se aan zo’n lange periode gebonden. Je kan over het algemeen zelf de gebruiksduur bepalen. Dit is vooral ideaal als je maar voor een korte periode een auto nodig hebt, zoals bijvoorbeeld bij een vakantie.  Huren hoeft daarnaast ook niet duur te zijn. Het huurtarief is o.a. afhankelijk van het type auto en binnen welke klasse dit voertuig valt. Daarnaast is de prijs afhankelijk van het aantal gereden kilometers.

Het delen van een auto is vaak ook een vorm van autoverhuur. Vaak deel je de vergoeding van de auto dan met meerdere deelnemers. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan Snappcar of Car to go, maar het is ook mogelijk om bijvoorbeeld met een familielid samen een auto te huren en de kosten te splitten.

Kopen

Het grootste voordeel van kopen is na de bovengenoemde opties toch wel dat je zoveel kilometers kan maken als je zelf wilt. Je zit niet gebonden aan een aantal kilometers dat niet overschreden mag worden. Bovendien zit je bij het kopen van een auto ook niet gebonden aan een gebruiksduur en je mag de auto dus zo lang houden als je zelf wilt. Tot slot, is het natuurlijk ook fijn dat je zelf eigenaar bent van de auto. Het is dan echt jouw auto!

Daar zit echter ook meteen weer een nadeel aan gebonden. Mocht je schade aan de auto krijgen, zijn al deze kosten ook voor jezelf. Daarnaast hangt er natuurlijk altijd een wat hoger prijskaartje aan het kopen van een auto.

Al met al, is er voor ieder wat wils. Het is alleen de vraag waar jij jezelf het beste in kunt vinden.